Kampsystem

Fra Wiki Grepolis DK
Hop til navigation


Grundlæggende

"Til modige mænd, er præmien, ved en vundet krig et tilbud på frihed og berømmelse" - Lykurg

Grepolis benytter sig af ganske enkelt system, for at udregne en kamp. Når enheder mødes i kamp vil angrebsværdierne, fra angriberen, blive sammenlignet med forsvarsværdierne, fra forsvareren, af samme våbentype. Der er tre våbentyper.


Våbentype Navn
Slagvåben Slagvåben
Stikvåben Stikvåben
Distancevåben Distancevåben


Eksempel: Du angriber en by med mange Sværdkæmpere. De har en høj forsvarsværdi mod distancevåben, men lav forsvarsværdi mod stikvåben. Hoplitter vil være den bedste enhed, at sende mod denne by, da disse har en høj angrebsværdi ved stikvåben.

Der er yderligere angrebs- og forsvarværdier, der kan spille ind i en kamp:

 • Niveauet på muren: Niveau 1-25
 • Guddommelige kræfter
 • Tilfældig værdi af hel: Mellem -30% til +30%
 • Og moral


Agora

"Krig er ikke så meget et spørgsmål om våben som om penge" - Thukydid

Agoraen er det centrale punkt for din daglig administrering af dine enheder. Der er tre muligheder i din Agora, der har med enhederne at gøre:

 • Forsvar: Viser det total antal enheder, der er i byen. Disse bliver opdelt i dine egne og eventuelle støttende enheder.
 • Udenfor: Viser hvilke og hvor mange enheder du har som støtte i andres byer.
 • Simulator: Hvis du har en spionage rapport vil du kunne bruge disse informationer til at udregne kampen på forhånd. Du kan tage forbehold for magi, mytiske enheder, held og moral.

Den sidste fane, Kultur, tillader dig at afholde forskellige fester, der vil forøge dine kulturpoint, der i sidste ende tillader dig at kontrollere flere byer.

Angreb

"Spartanerne spørger ikke hvor mange, men hvor de er" - Agis II Sparta

Nu da du har den kæmpe hær ønsker du selvfølgelig at angribe spillere eller plyndre deres byer for råstoffer og kamppoint. Du skal sikre dig, at dine mål ikke er under begynderbeskyttelse mere. Hvis de er det kan de ikke angribes.

 • Du kan stadig angribe, selvom du er under begynderbeskyttelse.
KnopAanval.png

Hvis du har fundet en by, du ønsker at angribe, skal du blot trykke byen for at komme frem til angrebsknappen. Denne vil være tilgængelig ved plyndringsbyer, spøgelsesbyer og byer, der tilhører andre spillere. Du bør sikre dig en spionage rapport før du angriber, for at sikre dig, at du kommer uskadt igennem byen.

Da alle enheder har forskellige angrebs- og forsvarværdier er der visse enheder, der er bedre til angreb og andre til forsvar. Det vil være klogt at kende til de forskellige enheder og hvad de hver især er gode til. Hvis du ønsker informationer om disse, kan du se vores enhedsliste her.

Støtte

"Modige mænd er byens stærkeste forsvar" - Alkaios

SupportButton.png


Der vil forekomme tider, hvor du bliver bedt om at hjælpe venner og allierede med at støtte deres byer. Denne støtte kan kommei form af råstoffer, enheder og guddommelige kræfter - det vil dog oftest være enheder, der er brug for. For at sende støttende enheder til en andre spillers by skal du blot trykke på denne og vælge støtteikonet, som vist foroven. Derfra kan du sende alle de enheder, du kan undvære. Husk at transportbåde skal bruges, hvis enheder skal over vandet.

Hvis dine enheder tager del i en kamp i en anden by vil du modtage en rapport hvor der står, hvor mange af dine enheder, der blev dræbt. Når byen er ude af fare igen kan du trække dine enheder tilbage igen via agoraen.

Støtte kan også benyttes som en taktisk fordel. Hvis der er et angreb mod dig kan du sende dine enheder væk for at undgå at angrebet rammer dine enheder. Dette lader dog dine by stå vidt åbent for angreb, du vil dog ikke miste dine enheder.


Afbrydelse af kommandoer

Hvis du beordre dine enheder afsted på tur, men ændre din meningen kan du afbryde kommandoen de første 10 minutter af deres rejse. Dette kan være taktisk smart, da det kan få modstanderen til at tilkalde sin milits og sende deres egne enheder ud af byen. Du kan dog ikke, efter de første 10 minutter er gået, afbryde kommandoerne.

Forsvar

Hvis du er under angreb, er det højst sandsynligt af to årsager: angriberen ønsker dine råstoffer eller ønsker at overtage din by. Ved oprørsverdener kan modstandere starte oprør i din by blot for at skabe panik, hvis der ikke er noget koloniskib på vej, er de blot ude efter dine råstoffer. Der er et par måder til at forhindre gentagne angreb:

 • Hvis du er medlem af en alliance, kontakt disse og spørg efter støtte
 • Forøg niveauet på din mur
 • Opbyg flere forsvarsenheder
 • Indkald din milits
 • Forøg niveauet på dit lager, for at kunne skjule flere råstoffer
 • Brug så mange af dine råstoffer, som du kan, før angrebet ankommer

Dette kan være med til at få angriberen til at stoppe, da denne ikke vil få meget ud af det. Den følgende tabel vil vise, hvilke enheder der er gode til at forsvare sig mod andre enheder:


Enhed Stærk mod Svag mod
Sword 90x90.jpg Distance- (Bedst) og slagvåben

Bueskyttere, slyngekastere og katapulter

Stikvåben

Hoplitter og stridsvogne

Archer 90x90.jpg Stik- (Bedst) og distancevåben

Hoplitter og stridsvogne

Slagvåben

Sværdkæmpere og ryttere

Hoplite 90x90.jpg Slag- (Bedst) og stikvåben

Sværdkæmpere og ryttere

Distancevåben

Slyngekastere

Horseman 90x90.jpg Distance- (Bedst) og slagvåben

Bueskyttere

Stikvåben

Hoplitter og stridsvogne

Chariot 90x90.jpg Slag- (Bedst) og distancevåben

Slyngekastere, bueskyttere og sværdkæmpere

Stikvåben

Hoplitter og stridsvogne

Hastighed

Speed.png

Jo hurtigere dine enheders hastighed er, des hurtigere vil de ankomme til deres destination. Hastigheden af hver enhed kan variere. Hvis en gruppe af forskellige enheder sendes afsted samlet vil det altid være den langsommeste enheds hastighed de vil rejse med.

 • Landenhederne er det katapulten, med en hastighed på 1
 • Koloniskibet er det langsommeste skib, med en hastighed på 3


Bymuren

Muren giver dig ekstra forsvar i din by. Hver niveau på muren giver større forsvarsbonus. En færdigudbygget mur kan hjælpe enormt meget i forsvaret mod en fjende. Tårnet kan ligeså være meget god at have, for at styrke dine forsvarsbonusser.


Spionage

Viden er magt. At have korrekt viden i Grepolis kan være det, der er forskellen på en kamps udkom. Det er vigtigt at kende så meget til din modstander som muligt, da dette kan hjælpe dig til at stille det korrekt forsvar eller angreb. Hvis du undervurdere forsvarværdierne vil du helt sikkert tabe de første par kampe. Det er også nemt at spilde tid og råstoffer på at uddanne den forkerte hær, hvis den ikke kan bruges i det lange løb.

For at være i stand til at få et overblik over dine fjender er det nødvendigt at konstruere en hule, for at kunne spionere og finde informationer om dine fjender.

For at sende en spion afsted skal du lagre sølv i din hule. Med dit lagrede sølv kan du kommandere dine spioner rundt til forskellige byer for at opsnappe brugbar information om fjendens enheder og bygninger.

Du skal dog vide, at en spionage ikke vil lykkes, hvis din modstander har mere sølv i sin hule, end den mængde sølv, du sendte med din egen spion. Dette betyder, at hvis du sender 1000 sølv med din spion og din modstander har 1001 sølv i sin hule, vil din spion fejle. Sender du derimod 1002 vil din spionage lykkes og du vil modtage en spionrapport, med informationerne.

Avanceret

"The Spartans spørger ikke hvor mange, men hvor de er" - Agis II Sparta

Hvem ønsker at stå stille, når du stadig kan lære flere hemmeligheder? Med de oplysninger i det foregående kapitel, er du klar til at udføre de vigtigste opgaver. Hvis du ønsker at optimere din effektivitet og vælge de bedste kampteknikker, så læs følgende videre.

Basisforsvar

Hver by har sit eget basis værdier i forsvar. Dette betyder, at hver by yder forsvar, uden tilstedeværelsen af enheder i byen. Det er derfor, at en enkelt sværdkæmper vil dø, hvis du sender denne alene mod en by uden forsvarsenheder. Disse forsvarsværdier kan øges ved hjælp af muren.

Held

Heldet påvirker dine enheders styrke i kampen. Denne kan variere mellem -30% og +30%. Det er altid vist i forhold til angriberen. Hvis angriberen har et held på +30% betyder dette, at dennes enheder vil kæmpe 30% stærkere.

Natbonus

Grepolis.dk vil altid have natbonus aktiveret. Da dette er et marked for danske spillere, vil denne natbonus derfor ligge mellem 00:00 og 07:00 eller frem til 08:00. Dette vil sige, at den forsvarende spiller vil kæmpe med dobbelt så hårdt i kampe i denne periode.

Katapulter

Er den defensive mur hos dine fjender for stærkt til dig? Så har du brug for stærke katapulter, som kan rive fjendtlige bymure fra hinanden. Alexander den Store brugte dem med stor effekt og de blev bygget netop til sådanne formål. I den klareste betydning af ordet, vil katapulter smide store klippestykker på fjenders mure og dermed reducere dennes effektivitet. Dette gør det ofte til en uundværlig del af en sejrende hær. Katapulter har den ulempe, at de bevæger sig meget langsomt, de kan dog have mange råstoffer med sig hjem.

Anti-Timer

Anti-Timeren giver sig udtryk i, at der altid vil blive tilføjet eller fratrukket 10 sekunder ved hvert sendt angreb. Denne funktion er indsat for at gøre det sværere at opstille angreb og få dem sendt afsted lige efter hinanden. Der er derfor altid chance for at tiderne ændres med +/- 10 sekunder.

Grundlæggelse af dit imperium

Erobring eller grundlæggelse af andre byer vil hjælpe din oprindelige bys udvikling. Ingen by kan blive stor og mægtig alene. Du skal grundlægge flere byer - måske endda på andre øer - hvis du ønsker at skabe et mægtigt rige. I de følgende afsnit vil du lærer hvordan du erobre og overtager andre byer til dit eget imperium.

Kulturel værdi

For at kunne overtage andre byer permanent skal du først have en høj kulturel værdi. Dette gør det nemmere for dine indbyggere at overtage byer.

Det kulturelle niveau af en by kan findes ved agoraen. Denne vil indikere hvor mange byer, du kan have.

Der fire forskellige festivaler, der kan afholdes for at forøge dit kulturniveau. Disse er: Byfest, olympiske lege, triumftog og teaterspil. Disse har hver især forskellige krav, før disse kan afholdes.

Kolonisering

Hvis du ikke er stærk nok eller langt nok henne i din udvikling kan en kolonisering af en by være en god ide. Dette betyder dog, at du starter med en by fra bunden og skal udvikle denne helt forfra - hvilket kan tage et godt stykke tid.

Erobring

"Mod risiko, betaler det sig at være forberedt" - Aesop

Den tredje og sidste forudsætning for erobring eller kolonisering af byer er koloniskibet. Dette skib indeholder alle de nødvendige råstoffer og befolkning for at kunne starte et nyt fællesskab. Det er vigtigt, at huske på, at du aldrig må sende dit koloniskib afsted alene, uden beskyttende enheder. Det er værd, at huske på, at befolkningen i den fjendtlige by ikke umiddelbart er glad for at se dig. Du skal derfor starte et oprør (ved oprørsverdener) eller en erobringsprocess (på verdener med det gamle erobringssystem) for at kunne overtage en by.

Blev du erobret?

Tog fjenden alt? Bare rolig, i Grepolis er dette ikke enden for dig. Hvis din by blev erobret kan du vælge at starte forfra og bruge de erfaringer, du har fået til at undgå de fejl, du gjorde tidligere. Naturligvis kan vi forstå, at du ønsker at forblive tæt ved din oprindelige Alliance. Din nye by vil derfor blive placeret et sted, hvor de andre spillere omkring dig, har et lignende niveau som dig selv og med den viden, du har fået tidligere, har du mulighed for, denne gang, at blive langt mere vellykket og kraftfuld end dem omkring dig.